شارژ ساختمان شامل چه مواردی است؟
شارژ ساختمان شامل چه مواردی است؟ در هر ساختمانی هزینه های مشترکی وجود دارند که باید از منبعی پرداخت شوند. از این هزینه ها میتوان به هزینه نگهداری مشاعات، قسمت های مشترک، نظافت و… اشاره کرد.
با گسترش آپارتمان نشینی، و افزایش هزینه های ساختمانی، شارژ ساختمان مطرح شد که نقد های زیادی به آن وارد شده است.
با افزایش یافتن زندگی آپارتمان نشینی مردم بیشتر با مفهوم آپارتمان نشینی آشنا شده اند؛ اما شارژ همچنان یکی از داغ ترین بحث ها میان ساکنین ساختمان است.
اما شارژ ساختمان چیست؟ باید صرف چه کارهایی شود؟ شارژ ساختمان شامل چه مواردی است؟ چگونه محاسبه می شود؟
این ها سوالات متداولی هستند که هنگام مواجه شدن با شارژ برای افراد ساکن در ساختمان پیش می آید. برای بررسی بیشتر و دریافت پاسخ تا انتها با برسام همراه باشید.
شارژ ساختمان چیست؟
در هر مجتمع مسکونی هزینههای مشترکی وجود دارد که همهی ساکنان مجتمع باید سهم خود را از آن پرداخت کنند. به این هزینههای مشترک در اصطلاح شارژ گفته میشود.
میزان این هزینهها بسته به نوع مجتمع مسکونی و امکانات آن تعیین میشود و به صورت ماهیانه باید پرداخت شود. این موضوع بر اساس قوانین وصول شارژ ساختمان در قانون تملک آپارتمانها که در سال ۱۳۴۳ به تصویب رسیده، در نظر گرفته میشود و باید به مدیر مجتمع پرداخت گردد.
هزینه های مختلف یک ساختمان
شارژ ساختمان شامل چه مواردی است – تمامی ساختمانها هزینههای مختلفی دارند. هزینههای این ساختمانها باید بر طبق روشهای مختلف محاسبه شوند. از آنجا که تمامی ساختمانها یک شکل و یکسان نیستند، باید از روشهای مختلفی برای محاسبه هزینهها استفاده کرد. هزینه های مشترک ساختمان یکی از انواع هزینههای ساختمان است که باید توسط مدیر ساختمان محاسبه شود، برخی از این هزینهها در زیر آمده است:
هزینه آب، برق و گاز مشترک
موضوع اصلی برخی دعواها بر سر پرداخت هزینه های ساختمان، مربوط به هزینه آب، برق و گاز مشترک و هزینه انشعاب فاضلاب میشود. مدیر ساختمان که توسط مجمع عمومی انتخاب میشود باید هزینه این موارد مشترک را حساب کند. مدیر ساختمان باید از نحوه محاسبه گاز مشترک ساختمان، نحوه تقسیم هزینه انشعاب فاضلاب؛ فرمول محاسبه قبض آب آپارتمان و نحوه محاسبه هزینه های مشترک در آپارتمان با خبر باشد تا بتواند برای هر واحد حق استفاده از آب، برق و گاز مشترک را محاسبه کند.
روشهای مختلفی برای محاسبه مشترکات وجود دارد. اگر یک آپارتمان کنتورهای جداگانه داشته باشد مشکلی برای محاسبه وجود ندارد، چون قبض برق برای هرکس جداگانه میآید اما اگر کنتور برای تمام ساختمان مشترک باشد، آنگاه میتوان بر اساس تعداد نفرات ساکن در یک واحد این هزینه را محاسبه کرد، چون تعداد نفرات میزان استفاده را مشخص میکند. مصرف واحدی که 2 نفر در آن ساکن هستند، برابر مصرف واحدی که 4 نفر در آن ساکن هستند، نیست.
هزینه نظافت ساختمان
نظافت و پاکیزگی بخشی از ایمان است، البته اگر فردی باشد. وقتی پای نظافت ساختمان به میان میآید، هزینههای نظافت قسمت اختصاصی را باید مالکان و مستاجرانی که از آن استفاده میکنند، بدهند. اما وقتی پای نظافت قسمتهای مشترک به میان میآید هزینهها باید بین تمام واحدها تقسیم شود. هزینههای نظافت راهپلهها، در ورودی ساختمان، آسانسور، حیاط، پارکینگ و … باید محاسبه شوند. معمولا مدیر ساختمان، هزینه نظافت را در حق شارژ ماهیانه محاسبه میکند که نحوه محاسبه شارژ ساختمان و نحوه محاسبه هزینه مشاعات ساختمان را باید برای اهالی نیز توضیح دهد تا آنها نیز از هزینه مشاعات ساختمان با خبر باشند.
هزینه عمرانی ساختمان
ساختمانها مانند انسانها پیر میشوند و سنی از آنها میگذرد، به همین علت باید آنها را تعمیر و بازسازی کرد. هزینه عمرانی ساختمان اگر مربوط به قسمتهای مشترک ساختمان شود، باید در هزینه های مشترک ساختمان محسوب و محاسبه شود. برای مثال هزینه ایزوگام کردن پشت بام، هزینه تعمیرات مشاعات ساختمان، هزینه تعمیر پمپ آب، هزینه بازسازی پارکینگ و غیره جزو هزینه عمرانی ساختمان هستند.
تعمیر و سرویس آسانسور هم جزو هزینههای عمران است و باید طبق نحوه محاسبه هزینه تعمیر آسانسور در آپارتمان، هزینههایش بر واحدها تقسیم شود. هیچکس نمیتواند بگوید من از آسانسور استفاده نمیکنم پس هزینهای نمیدهم. طبق قوانین هزینه آسانسور برای تمام واحدها الزامی است و عدم پرداخت هزینه تعمیرات آپارتمان را میتوان اول با تذکر کتبی و سپس مراجعه به شورای حل اختلاف حل کرد و قبض شارژ ساختمان را وصول کرد.
شارژ ساختمان شامل چه مواردی است؟
بر اساس ماده ۲۸ قانون تملک آپارتمانها شارژ باید صرف هزینههای مربوط به قسمت های عمومی و مشترک ساختمان شود.
شارژ صرف مواردی می شود که به بهبود عملکرد، نگهداری و ارائه خدمات عمومی ساختمان کمک می کند. هزینه این موارد بین ساکنین مشترک است و به دلیل اینکه باعث حفظ و افزایش کیفیت زندگی در ساختمان می شود، پرداخت آن الزامی است.
به طور کلی هزینه موارد زیر از طریق پرداخت شارژ تامین می شود:
نگهداری و تعمیرات عمومی:
این دسته از هزینه ها شامل تمامی هزینه های مربوط به تعمیرات آسانسور، سیستم های سرمایشی و گرمایشی، سیستم های برقی و لوله کشی، بازسازی و نوسازی ساختمان می شود.
نظافت و بهداشت:
هزینه های نظافت و بهداشت شامل نظافت قسمت های مشاع و عمومی ساختمان از جمله راه پله ها، راهروها، پارکینگ، لابی ساختمان، حیاط و دفع زباله های ساختمان می شود.
امنیت:
هزینه های مرتبط با حوزه امنیت شامل حقوق نگهبان و سرایدار، نصب و نگهداری دوربین های مدار بسته، سیستم های امنیتی و دزدگیرها می شود.
فضای سبز و باغبانی:
فضای سبز اطراف ساختمان و تزئینات نیز هزینه های مخصوص به خود را دارند مانند: خرید و کاشت درختان و گیاه های جدید، هزینه های نگهداری از درختان و گل و گیاه ها، هرس کردن درختان، سم پاشی گیاهان.
هزینه های اداری و مدیریتی:
هزینه های اداری و مدیریتی ساختمان شامل حقوق مدیر و هیئت مدیره، جلسات و تصمیم گیری ها، حسابداری و ثبت اسناد مالی، کار های حقوقی و قانونی می شود.
هزینه های مصرفی:
هزینه های مصرفی مانند هزینه مصرف برق، آب و گاز قسمت های مشاع ساختمان مانند پارکینگ، راهرو و لابی می شود.
همچنین هزینه های مربوط به تامین آب برای گل و گیاه، باغچه و آبیاری در این دسته قرار می گیرد.
هزینه های بیمه ساختمان:
هزینه بیمه آتش سوزی، حوادث طبیعی، مسئولیت مدنی در این دسته از هزینه ها قرار دارد؛ البته لازم به ذکر است که بیمه کردن ساختمان از مهم ترین وظایف مدیر ساختمان به شمار می رود زیرا بیمه نبودن ساختمان ممکن است زیان های جانی و مالی جبران ناپذیری را به دنبال داشته باشند.
وظیفه مشخص کردن مبلغ هر یک از این هزینه ها و سهم هر واحد از این مبالغ و دریافت و جمع آوری این هزینه ها بر عهده مدیر ساختمان می باشد.
لازم به ذکر است که این هزینه ها باید به صورت کاملا منصفانه بین ساکنان ساختمان تقسیم شود تا ساکنین بتوانند به بهترین نحو ممکن از خدمات و تجهیزات موجود در ساختمان استفاده کنند.
اگر واحدی شارژ خود را پرداخت نکرد، چاره چیست؟
پرداخت حق شارژ قبل از اینکه یک امر توافقی باشد، یک امر قانونی است؛ یعنی مشکلات مربوط به آن از طریق حقوقی قابل پیگیری هستند. بر اساس قوانین شارژ ساختمان در ماده ۱۰ قانون تملک آپارتمانها در صورتی که واحدی از پرداخت شارژ ماهیانه سر باز زد، هیئت مدیره میتواند با پر کردن اظهارنامه مبنی بر عدم پرداخت حق ماهیانه و درج مبلغ بدهی به طور حقوقی درخواست پرداخت شارژ کند.
در صورتی که فرد بدهکار باز هم بدهی خود را نپرداخت، هیئت مدیره میتواند به مراجع قضایی شکایت کند و دادگاهها ملزم هستند که به این دسته از پروندهها بصورت سریع و خارج از نوبت رسیدگی کنند. بر اساس حکم دادگاه بر اساس قوانین وصول شارژ ساختمان تا زمانی که فرد به عدم پرداخت حق شارژ ماهیانه ادامه دهد، از هرگونه استفاده از امکانات عمومی مجتمع محروم خواهد بود.
آیا کسی که مستأجر است هم باید شارژ پرداخت کند؟
چیزی که مهم است، آن است که هر واحد باید در هر ماه شارژ خود را بپردازد. در واحدهایی که اجاره داده شدهاند، این موضوع در قرارداد اجاره باید مشخص شود؛ به عبارت دیگر پرداخت حق شارژ از طرف مستأجر یا مؤجر یک امر توافقی است.
در صورتی که بر اساس قرارداد، مستأجر مسئول پرداخت شارژ باشد ولی از پرداخت آن خودداری کند، هیئت مدیره میتواند علاوه بر پیگیری از مستأجر، مالک را نیز مورد خطاب قانونی قرار دهد؛ زیرا در هرحال مسئولیت نهایی پرداخت شارژ متوجه مالک خواهد بود.
محاسبه هزینه های مشترک با نرم افزار شارژ ساختمان
اپلیکیشن برسام محاسبهی هزینهها و وصول شارژ ساختمان بسیار آسان کرده است. کافی است نرم افزار شارژ ساختمان برسام را نصب کنید و ساختمان خود را به آن اضافه کنید. پس از آن به راحتی دادههای مربوط به هزینه های مشترک ساختمان و هزینههای کلی ساختمان را در آن وارد کنید تا با استفاده از روشهای محاسبه شارژ، نرم افزار برایتان حق شارژ ماهیانه هر واحد را حساب کند.
در همان نرم افزار نیز با اضافه کردن اهالی ساختمان، میتوانید مبلغ ماهیانه شارژ هر واحد را از طریق درگاه بانکی دریافت کنید تا بتوانید بدهکاری و تسویهی هر واحد را در هر لحظه محاسبه کنید. نرم افزار شارژ ساختمان برای هر مدیر ساختمان که توسط مجمع عمومی انتخاب میشود ضروری است، چون یک راه حل ساده برای پایان دادن اختلافات میان اهالی است و هیچ جای شک و شبههای برای آنها باقی نمیگذارد، زیرا در هر لحظه میتوانند مسائل و مشکلات ساختمان را مطرح کنند و پیگیریهای مربوطه را ببینند.