کار کردن و فعالیت داشتن در مجتمعهای تجاری مزایای بسیاری از جمله امنیت بالا، نظافت یکپارچه و بهرهگیری از فضایی دلچسب و سرزنده را دارد. اما در کنار این مزایا برخی از افراد با مشکلاتی روبرو میشوند که نمیدانند چطور آنها را حل کرده و با آنها کنار بیایند. یکی از این مشکلات، شارژ مجتمع های تجاری است. در واقع مساله زیاد بودن این شارژ نیست، مشکل اینجاست که بسیاری از افراد نمیدانند این شارژ چگونه محاسبه میشود، بابت چه چیزی از آنها گرفته شده و آیا همه واحدها بهیک اندازه باید شارژ بدهند یا نه. در این مقاله از برسامسعی کردهایم اطلاعات کاملی در مورد شارژ مجتمع های تجاری در اختیار شما بگذاریم:
مرکز تجاری چیست؟
مراکز تجاری به کلیه مجموعه های تشکیل شده از چند واحد تجاری گفته می شود که به صورت مشترک از فضا استفاده می کنند و به فروش محصولات مختلف و یا ارائه خدمات می پردازند. یک مرکز تجاری ممکن است تنها از فروشگاه ها و مغازه های مختلف تشکیل شده باشد، یا اینکه در آن امکانات دیگری همچون رستوران، کافی شاپ، کانترهای فروش، شهربازی و … نیز وجود داشته باشد.
اصول مدیریت مجتمع تجاری
مجتمع های تجاری مکان های چند منظوره با امکانات متنوعی هستند که نقش مهمی را در سبک زندگی مردم و درآمدزایی مالکان فراهم می کنند. حساسیت مجتمع های تجاری به قدری زیاد است که اگر به درستی مدیریت نشود، می تواند باعث افت درآمد کسب شده توسط مالکین و کسبه شود. در عین حال اگر مدیریت مجتمع تجاری به درستی انجام شود، علاوه بر فروش بیشتر و مراجعه مشتریان متعدد، کسبه نیز رضایت بیشتری از مجتمع تجاری و فعالیت در آن دارند. این رضایتمندی منجر به کاهش تنش ها و پرداخت شارژ مجتمع تجاری از سوی کسبه خواهد شد.
خدمات و امکانات مرکز تجاری: سازماندهی و بهینه سازی امکانات برای جلب مشتریان بیشتر
تبلیغات هوشمندانه و دقیق: تبلیغات هوشمندانه و به صرفه برای رضایتمندی کسبه
مدیریت مشاعات مجتمع: بهینه سازی استفاده از مشاعات و مکان های عمومی مجتمع
منطقه بندی مجتمع تجاری: منطقه بندی مجتمع تجاری بر اساس هر صنف جهت نظم دهی به فضا
برآورد هزینه ها و امور مالی: محاسبه شارژ مجتمع تجاری و مدیریت هزینه ها برای کاهش فشار مالی
منظور از شارژ مجتمع های تجاری چیست؟
مجتمعهای تجاری، ساختمانها و مجتمعهای بزرگ و گستردهای هستند که گاهی با نام پاساژ، مرکز خرید، مرکز فروش و مال یا مجتمعهای پزشکی یا اداری نیز از آنها یاد میکنند. فعالیت هر کدام از آنها نیز متفاوت است، گاهی شرکتهای خصوصی و مطبهای مختلفی در آنها دائر است و گاهی مرکزی برای خرید نوع خاصی از محصول هستند. بهطور گستردهتر نیز برخی از آنها انواع مختلف فروشگاهها، رستورانها و فست فودها و دفاتر شرکتهای خصوصی را در خود جای دادهاند.
کسانیکه در این مراکز و مجتمعها فعالیت میکنند نیز مانند ساختمانهای مسکونی و آپارتمانها باید شارژ بپردازند. شارژ مجتمع های تجاری نیز در ازاء هزینه نگهداری، تعمیرات و تجهیز مشاعات یک مجتمع است و هر فردی چه مالک باشد و چه مستاجر وظیفه دارد بهصورت هفتگی یا ماهانه و حتی سالانه آنرا پرداخت کند.
بررسی شارژ مجتمع های تجاری و نحوه محاسبه آنها
شارژ مجتمع های تجاری با روشهای مختلفی محاسبه میشود. برخی از این روشها برای مجتمعهای کوچک و برخی برای مجتمعهای بزرگ مناسب هستند. برای اینکه بدانید هزینهای که میپردازید برای چیست بهتر است با روشهای مناسب برای محاسبه شارژ ساختمانهای تجاری آشنا شوید:
محاسبه شارژ بهصورت واحدی: در این روش محاسبه شارژ مجتمع های تجاری در ازاء هر واحد در نظر گرفته میشود و متراژ در آن هیچ تاثیری ندارد. بنابراین یک واحد بزرگ و یک واحد کوچک شارژ یکسانی میپردازند.
محاسبه شارژ بهصورت متراژی: شارژ مجتمع تجاری و اداری در این روش در ازاء متراژ آپارتمان است. مسلم است که هرچه متراژ واحد بیشتر باشد، شارژ نیز بیشتر میشود.
محاسبه شارژ بر اساس واحدی و متراژی: در این روش شارژ مشخصی در ازاء هر واحد تعیین میشود. علاوه بر این شارژ متغیری بر اساس متراژ تعیین میشود که هر واحد در پایان هر ماه باید آنرا بههمراه شارژ تعیین شده برای هر واحد بپردازد. مزیت این روش این است که میتوان مواردی مانند گاز و برق که وابسته به متراژ بوده و هرچه متراژ بالاتر باشد نرخ آن نیز بیشتر است را بهطور جداگانه حساب کرد و هزینه مواردی مانند نظافت و نگهبانی را بهطور ثابت از هر واحد گرفت.
هنگام محاسبه شارژ مجتمع های تجاری با هر کدام از روشهای بالا، ابتدا باید هزینههای هر ماه ساختمان جمع زده و محاسبه شوند. این هزینهها شامل هزینه آب، برق، گاز، تعمیرات مختلف، نظافت، باغبانی، نگهبانی، نگهداری تاسیسات و آسانسور یا پله برقی هستند. وظیفه جمعآوری شارژ نیز بهعهده مدیر ساختمان است و معمولا هر ماه باید تسویه شود.
شارژ مغازه های روی پشت بام چقدر است؟
مغازه های روی پشت بام که به اصطلاح روف گاردن نام دارند، مغازه های پرفروش و عمدتا خدماتی هستند. رستوران ها و کافه های روف گاردن واقع در پشت بام نیز مانند همه مغازه ها و واحدهای تجاری باید شارژ پرداخت کنند. با این وجود به دلیل اینکه مساحت زیادی توسط مالکان این واحدها استفاده می شوند، بدیهی است که باید تفاوتی میان شارژ مغازه های روی پشت بام با مغازه های واقع در کل مجتمع تجاری وجود داشته باشد.
اگر قوانین نحوه محاسبه شارژ مجتمع تجاری به گونه ای وضع شده باشد که بر اساس متراژ هر واحد تجاری هزینه تعیین شود، مغازه های روی پشت بام باید هزینه بیشتری پرداخت کنند. در غیر این صورت معمولا مطابق با استراتژی های مدیریتی، مبلغ مشخصی برای این مغازه ها در نظر گرفته می شود. کما اینکه ممکن است در پشت بام چند واحد مغازه کوچک قرار گرفته باشند که محاسبه شارژ برای آن ها قوانین خاص خود را دارد.
شارژ مغازه های سمت خیابون با مغازه های داخلی فرق دارد؟
یکی از سوالات رایجی که در مورد نحوه محاسبه شارژ مجتمع تجاری پرسیده می شود، این است که آیا مغازه های سمت خیابان باید شارژ بیشتری نسبت به مغازه داخلی بپردازند؟ همانطور که می دانید مغازه های داخل خیابان به دلیل دید بیشتر و دسترسی راحتتر، معمولا فروش بیشتری دارند. از این جهت میزان اجاره بهایی که برای این مغازه ها در نظر گرفته می شود نیز زیادتر از مغازه های داخلی است. با این حال قانون نوشته شده ای در مورد نحوه محاسبه شارژ مغازه های داخلی و سمت خیابان وجود ندارد.
محاسبه شارژ مجتمع تجاری برای چنین شرایطی توسط مدیر ساختمان و با توجه به استراتژی های مدیریتی تعیین می شود. ممکن است در برخی از مجتمع های تجاری شارژ پرداخت شده برای مغازه های سمت خیابان بیشتر از مغازه های داخلی باشد و برای برخی دیگر هیچ تفاوتی نداشته باشد. اگر در این مورد ابهام دارید، باید با مدیریت مجتمع تجاری صحبت کنید.
آیا صاحبان کانترهای وسط پاساژ نیز باید شارژ بپردازند؟
در بسیاری از پاساژها و مراکز تجاری، کانترهایی وجود دارند که اقدام به فروش و ارائه خدمات می کنند. این کانترها در واقع یک واحد تجاری ساخته شده نیستند، اما در هر صورت با اهداف تجاری راه اندازی شده اند. صاحبان کانترهای وسط پاساژ نیز باید شارژ پرداخت کنند. با این حال نحوه محاسبه شارژ برای این کانترها ممکن است متفاوت باشد. علاوه بر این، احتمالا مدیران مجتمع های تجاری بر اساس متراژ هر کانتر، هزینه مشخصی را جهت پرداخت شارژ تعیین می کنند. به طوری که هر چقدر متراژ کانتر بیشتر، هزینه پرداختی به عنوان شارژ نیز افزایش پیدا می کند.
آیا واحدهای خالی نیز باید شارژ بدهند؟
یکی از موضوعات مورد بحث در بسیاری از مجتمع های تجاری و مسکونی، پرداخت شارژ برای واحدهای خالی است. بر اساس قانون تملک ساختمان ها، حتی واحدهای خالی نیز باید شارژ بپردازند، چرا که در هر صورت همین واحدها نیز از مشاعات ساختمان استفاده می کنند. با این حال نحوه محاسبه شارژ واحدهای خالی در مجتمع های تجاری می تواند متفاوت باشد. معمولا در مجتمع های تجاری یک شارژ پایه در نظر گرفته می شود و بسته به متراژ و شرایط واحد به آن افزوده می شود. این شارژ پایه مبلغی است که برای پرداخت شارژ واحدهای خالی در نظر گرفته می شود. با این حال میزان پرداخت شارژ برای این واحدها قراردادی میان مالکین و هیئت مدیره است و می تواند در هر مجتمع شرایط متفاوتی داشته باشد.
جمعبندی
برای جلوگیری از ایجاد بینظمی و اشتباه در نحوه محاسبه شارژ مجتمع تجاری و وضعیت پرداخت آن توسط ساکنین، مدیران میتوانند از اپلیکیشنهای مخصوص این کار و یا روشهای راحت و اولیه حسابداری استفاده کنند. در این صورت خیلی راحتتر میتوان در جریان بدهیها، پسانداز و کارهای معوقه بود و اداره مجتمع پیچیدگی اولیه را نخواهد داشت.
برسام، اپلیکیشن نوآورانهای برای مدیریت هوشمند و آسان شارژ مجتمعهای تجاری است که به کاربران این امکان را میدهد تا به سادگی و با چند کلیک، امور مربوط به شارژ و پرداخت را انجام دهند. این برنامه با طراحی کاربرپسند و رابطی جذاب، فرآیندهای پیچیده را به تجربهای ساده و سریع تبدیل میکند. از قابلیتهای ویژه برسام میتوان به اطلاعرسانی به موقع درباره موجودی شارژ، امکان پرداخت آنلاین و مدیریت دقیق هزینهها اشاره کرد. (برای نصب نسخه اندروید از گوگل پلی کلیک کنید.)