قانون پرداخت شارژ واحد خالی ساختمان
قانون پرداخت شارژ واحد خالی ساختمان :
آپارتمان نشینی امروزه با رشد چشمگیر جمعیت و محدودیت مساحت شهر ها اجتناب ناپذیر است. یکجا گزینی در آپارتمان درعین حال که مزایایی دارد با مشکلاتی نیز همراه است. نحوه محاسبه شارژ ساختمان همواره یکی از موارد بحث برانگیز و مورد اختلاف در بین ساکنین آپارتمان می باشد. حال آن که واحد های خالی از سکنه در برخی آپارتمان ها مشکل را دو چندان می کنند. واحد های خالی از سکنه معمولا از برخی منافع مشترک در ساختمان بی بهره هستند ولی برخی منافع نیز در خالی یا پر بودن آن ها بی تاثیر است. برای همین این سوال پیش می آید که « آیا واحد هایی هم که خالی از سکنه هستند باید شارژ بپردازند؟»
برای پاسخ به این سوال بهتر است با هزینه شارژ ساختمان، نحوه محاسبه آن و قانون آپارتمان نشینی در زمینه شارژ آشنا شویم با برسام همراه باشید.
تعریف شارژ ساختمان
آپارتمان ها بسته به مساحت و میزان امکاناتی که دارند دارای هزینه های مشترکی می باشند که توسط ساکنین پرداخت می شود . این هزینه ها باید بصورت ماهیانه توسط اعضا به مدیریت ساختمان پرداخت شود که در اصطلاح به آن شارژ می گویند.
موارد مصرف شارژ ساختمان:
- حق الزحمه ی نگهبان
- پرداخت قبوض مشترک شامل آب ، برق ، گاز
- نگهداری تاسیسات
- نظافت محوطه ی ساختمان
- و سایر امور جاری
همچنین هزینه های عمرانی شامل تعمیر بنا و نمای ساختمان ، تجدید ایزوگام پشت بام ، خرید و تعمیر تاسیسات و… نیز می تواند از شارژ ساختمان مصرف شود .
نحوه ی محاسبه شارژ ساختمان
هزینه هایی از هر واحد مسکونی به عنوان شارژ ساختمان دریافت می شود که بر اساس میزان حق پرداختی هر واحد مشخص می شود. بهتر آن است که قبل از تهیه واحد آپارتمان توسط افراد ، قوانین مربوط به آپارتمان نشینی نیز مطالعه شود تا با بسیاری از مشکلات ساکنین واحدهای مسکونی آشنا باشند.
انواع روشهای محاسبه شارژ ساختمان
در محاسبه شارژ ساختمان روشهای زیادی وجود دارد. دلیل این تنوع باعث رعایت عدالت در نحوه تقسیمبندی هزینههای آپارتمان می شود. انتخاب نحوه محاسبه شارژ ساختمان توسط هیئتمدیره صورت می پذیرد.
در زیر بصورت مختصر هر یک از روش ها را بیان می کنیم.
نحوه محاسبه شارژ واحدی
شارژ واحدی برای مجتمعهای مسکونی، اداری و تجاری مناسب می باشد. بر اساس تعداد واحدها شارژ محاسبه میشود و تمامی واحدها شارژ معینی را به صورت ماهانه می پردازند.
نحوه محاسبه شارژ متراژی
محاسبه شارژ متراژی برای مجتمعهای مسکونی، اداری و تجاری نیز مناسب است. در این نوع محاسبه مبلغ شارژ به میزان متراژی که هر واحد دارد به صورت ماهانه پرداخت می شود. در این مورد با افزایش متراژ واحدی مبلغ شارژ آن واحد افزایش می یابد.
شارژ نفری
شارژ نفری و نحوه محاسبه آن برای واحد های مسکونی مناسب است و به تعداد ساکنین هر واحد مربوط می شود. بدین صورت که هر واحد براساس تعداد افراد ساکن در واحد مبلغ شارژ می پردازد.
شارژ نفری متراژی
در شارژ نفری متراژی مدل محاسبه آن بدین صورت است که هر واحد طبق تعداد افراد و متراژ واحد باید شارژ ماهیانه خود را پرداخت نمایند. شارژ نفری متراژی بصورت نسبت بیست به هشتاد محاسبه می شود. این روش محاسبه نیز برای مجتمعهای مسکونی که واحدهای آن متراژ متفاوتی دارند و سیستم سرمایش و گرمایش مرکزی دارند بسیار مناسب است.
شارژ واحدی به همراه شارژ متراژی
این روش محاسبه شارژ ساختمان برای هر سه نوع مسکونی، اداری و تجاری مناسب است. در این روش میزان شارژ متغیر متراژی با شارژ ثابت و معینی تجمیع میشود و هر واحد ملزم است این میزان شارژ را به صورت ماهیانه پرداخت نماید.
شارژ واحدی به همراه شارژ نفری
شارژ واحدی به همراه شارژ نفری بدین صورت است که شارژ ثابتی به ازای هر واحد با شارژ متغیری براساس تعداد ساکنین هر واحد تعیین می شود. این روش مناسب مجتمعهای مسکونی می باشد.
شارژ واحدی به همراه شارژ نفر متراژی
با ترکیب شارژ ثابت به همراه شارژ نفری و شارژ متراژی می توان به شارژ واحدی به همراه شارژ نفری متراژی دست یافت. در این نوع محاسبه هر واحد مسکونی، شارژ ثابت ماهانهای دارد و برای هر متر مربع و هر نفر باید شارژ پرداخت کند.
تعیین شارژ بر اساس هزینهها
در این روش ، شارژ ساختمان بر اساس هزینههای آن، در بین واحدها تقسیم میشود. قاعدتاً هزینههای آب به صورت نفری و هزینه گاز به صورت متراژی می باشد. هزینههای برق به صورت واحدی یا ثابت می تواند محاسبه میشود. سایر هزینه های ساختمان نیز ممکن است بصورت ثابت یا متغییر در شارژ ساختمان لحاظ شود.
واحد خالی از سکنه چیست؟
لازم می دانیم که پیش از هر چیز در ابتدا تعریف واحد خالی از سکنه را ارائه دهیم. به طور کلی واحد خالی از سکنه واحدی است که در آن کسی سکونت نداشته باشد. حال ممکن است که مالک واحد را اجاره داده و هنوز کسی در آن ساکن نشده باشد و یا اینکه به طور کلی واحد خالی است و قرار نیست کسی در آن سکونت کند. حال باید دید که پرداخت شارژ در هر یک از حالت ها برای این واحد چگونه است؟
قانون پرداخت شارژ واحد خالی ساختمان – آیا واحدهایی هم که خالی از سکنه هستند باید شارژ بپردازند؟
پاسخ این سوال مثبت است. همه واحدها حتی واحدهایی که کسی در آن ها سکونت ندارد باید شارژ ماهانه خود را پرداخت کنند.
طبق قانون 4 تملک آپارتمان ها مالک واحد خالی موظف است تا زمانی که کسی در واحد او زندگی نمی کند شارژ را پرداخت کند. طبق این قانون واحدهای خالی باید هزینه های عمرانی و هزینه های نگهداری از آپارتمان را بپردازند و در مورد پرداخت آن امتناع نکنند.
در مواقعی هزینه های ساختمان ربطی به سکونت افراد در واحدهای مختلف ندارد. در این صورت هزینه های مربوطه را باید تمامی واحدها حتی واحدهای خالی از سکنه بپردازند.
با یک مثال ساده این قصیه را شفاف تر بیان می کنیم. فرض کنید که در آپارتمانی ساکن هستید که از 10 واحد 3 واحد آن خالی است. حال اگر پشت بام دچار خسارت شود و یا موتورخانه نیاز به تعمیر داشته باشد چون در راستای حفاظت از کل ساختمان است باید همه واحدها حتی 3 واحد خالی هزینه های مربوطه را پرداخت کنند. بنابراین این قضیه ربطی به این موضوع ندارد که واحدها پر یا خالی باشند. در بسیاری از مواقع این گذر زمان است که خساراتی از این قبیل را ایجاد می کند.
قانون پرداخت شارژ واحد خالی ساختمان – آیا مستأجر بدون سکونت هم باید شارژ پرداخت کند؟
گاهی ممکن است که یک مستأجر واحدی را اجاره کند اما بنا به دلایلی برای مدتی در آن سکونت نیابد. سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که شارژ این واحد را چه کسی باید پرداخت کند؟ مالک یا مستأجر!
در این مواقع باید به توافق بین مالک و مستأجر رجوع کرد. اگر در توافق بین آن ها پرداخت شارژ به عهده مستأجر باشد خود او باید شارژ را بپردازد و اگر عنوان شده که مالک وظیفه پرداخت شارژ را بر عهده دارد پس مالک باید این هزینه را تقبل کند.
اما جدا از توافق بین مالک و مستأجر منطقی تر است که در مدتی که مستأجر هنوز سکونت پیدا نکرده، شارژ را مالک بپردازد. چرا که در این مدت مستأجر هیچ نفعی نبرده ولی مالک به دلیل مالکیت خود باید هزینه ها را پرداخت کند.
همچنین در حالتی که قرارداد بین مالک و مستأجر فسخ شود نیز پرداخت شارژ باید بر عهده مالک باشد. چرا که در این صورت تمامی توافقات صورت گرفته نیز از میان می رود.
قانون پرداخت شارژ واحد خالی ساختمان – آپارتمان خالی از چه هزینههایی معاف است؟
مدیریت ساختمان باید براساس نمونه جدول شارژ ساختمان، جدول شارژ ساخمان را بنویسد و به تمام واحدها تحویل دهد حتی به مالکان آپارتمانهای خالی. درست است مالکان آپارتمان خالی، طبق قانون شارژ آپارتمان خالی باید هزینههای عمرانی ساختمان را بدهند اما از پرداخت هزینههای مصرفی که متغیر هستند، معاف هستند. به همین دلیل مدیریت ساختمان باید حواسش باشد تا به درستی حق شارژ آپارتمان خالی را محاسبه کند. در این راستا نرم افزار شارژ ساختمان میتواند مانند سوپرمن شما را نجات دهد تا محاسبه به درستی انجام شوند.
حال هزینههای متغیر مصرفی کدامها هستند؟ هزینه های متغیر مصرفی شامل هزینه شارژ آب مشترک، برق مشترک و گاز مشترک است. مالک واحد خالی از پرداخت این هزینهها معاف است چون مصرفی از آنها ندارد، اما دیگر هزینههای ثابت و عمرانی ساختمان را باید پرداخت کند.
پس بر این اساس، همسایه ما که به خارج رفته است و فعلا در واحدش سکونت ندارد و هنوز واحدش را مستاجر نداده است، طبق قوانین شارژ آپارتمان خالی که براساس ماده 4 قانون تملک آپارتمان ها تعیین شده است، باید هزینههای ثابت و هزینههای عمرانی مانند نظافت راهروها، خرید دوربینهای مداربسته، تعمیر نمای ساختمان، ایزوگام پشت بام و … را بپردازد اما از هزینههای مشترک مانند آب، برق و گاز مشترک معاف است.
با نصب و استفاده از یک نرم افزار شارژ ساختمان به راحتی میتوانیم تمامی مشکلات محاسبه شارژ آپارتمان را حل کنیم، چون این نرم افزارها تمام هزینههای یک ساختمان اعم از هزینههای ثابت، هزینههای متغیر و هزینههای عمرانی را در نظر میگیرند و به راحتی میتوانید دادهها و هزینههای خود را وارد کنید. ما به شما نرم افزار شارژ ساختمان برسام را پیشنهاد میکنیم. نرمافزار برسام از قانون تملک اپارتمان ها پیروی میکند، برای همین استفاده از آن هیچ مشکلی را به وجود نخواهد آورد.